Læserbrev:
Socialdemokratiet til kamp for Folkets Park ?
I radioens P1 kunne man den 20. Januar høre en opløftende besked: Socialdemokratiet agter at sætte en stopper for brud på løfter og lokalplan: de vil lade en del af Folkets Park bestå !

Siden beboere i 1971 begyndte at skabe Folkets Park på Indre Nørrebro, har der været strid om dens fremtid. Et flertal af beboerne har ønsket Parken bevaret og udbygget – et flertal af politikerne i Borgerrepræsentationen (BR) har ønsket området bebygget.

I starten af 1990´erne vedtog et flertal i BR en lokalplan for Folkets Park-karréen. Af planen fremgik det, at en reduceret Folkets Park skulle have lov at bestå inde bag byggeriet, og at der skulle etableres en 20 meter bred åbning ved Prins Jørgensgade. Det var det "kompromis" BR indgik overfor de mange protester mod at der overhovedet skulle bygges.

Samtidig udfærdigede Byfornyelsesselskabet på vegne af Københavns Kommune et debatoplæg om karréens udformning. I debatoplægget står bl.a. at "De ubebyggede arealer i den nordlige del af kareen benyttes i tilknytning til de aktiviteter der foregår i Folkets Hus, samt til parkformål." At friarealet ikke skal reserveres beboerne i det planlagte byggeri fremgår også af "Byfornyelsesbeslutning – Folkets Hus", besluttet af BR i 1994, hvori det beskrives, at der skal etableres "fælles gårdanlæg for de af beslutningen omfattede ejendomme" (incl. Folkets Hus).

Når man så ser på planerne for det påtænkte byggeprojekt, er den 20 meters åbning i husrækken ved Prins Jørgensgade lukket af en mur. I planen står det godt nok, at det "giver et visuelt indblik til Folkets Hus". Goddag mand økseskaft – den åbning, der skulle sikre fri adgang til arealet mellem husene, er reduceret til en mur, hvor over man måske kan få et glimt af et træ, hvis man står på tæer. Og ikke nok med det. I en diskret lille sætning i BR´s beslutning fra december 1998 om byggeriet kan man læse, at fællesarealet også skal afgrænses mod Folkets Hus. Der står ikke hvordan, men mon ikke også der kommer en mur dér. Af BR´s beslutning fremgår det ikke, om man synes at det er et problem, at man selv bryder sin egen lokalplan og byfornyelsesplan – kun at det "sker efter ønske fra bygherren".

Så tilsyneladende er situationen altså den, at flertallet i BR først praler af, at de skam har taget – en lille smule - hensyn til protesterne mod byggeri. For så siden ganske diskret at skide højt og flot på det "kompromis" og deres egne løfter og fint vedtagne planer. "Efter ønske fra bygherren".

Men måske er der bare sket en fejl. Måske har politikerne bare sovet i timen. Sådan lød det i
radioprogrammet "Mandat" d. 20. Januar, hvor Johannes Nymark, socialdemokratisk medlem af BR, blev spurgt: 
"… og du vil godt love, at forudsætningen i lokalplanen fra –93 om adgang til fællesarealet, friarealet inde mellem husene, det bliver også overholdt ?" 
Til det svarede Johannes Nymark uden at tøve: "Det er vores klare forudsætning." 

Jamen det lyder da herligt. Tilsyneladende vil Socialdemokratiet nu lægge kursen om, og leve op til deres egne løfter, lokalplan og byfornyelsesplan. Og altså pålægge det påtænkte byggeri at give plads til den fælles benyttelse af arealet mellem husene.

Eller hva´?
 

Jesper Lund
Folkets Park Initiativet.
Folkets Hus
Stengade 50
2200 København N.